Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Dovolená v Pefkosu

Pobřeží letoviska Pefkos na Rhodosu
Autor: HughW2011

Mezi letovisky Lardos a Lindos, na jižním cípu řeckého ostrova Rhodos, se rozkládá malé turistické letovisko Pefkos (nebo také Pefki).

Obzvláště v letních měsících tady bývá velmi rušno, protože místo má dobrou turistickou infrastrukturu. Je obklopené kopci a nabízí mnoho moderních hotelů, penzionů a apartmánů k ubytování hostů.

Pefkos je řecké slovo, které v překladu označuje borovici. Pokud se podíváte na okolní hory, poznáte, že Pefkos si svůj název opravdu zaslouží, protože okolní kopce jsou hustě porostlé právě borovicemi.

Bývalá rybářská vesnička byla až do počátku osmdesátých let minulého století tvořena volně roztroušenými letními sídly, kde trávili víkendy obyvatelé Lindosu a důchodci. Od té doby se ale Pefki rozvinulo v malé, ale velmi půvabné moderní prázdninové letovisko.

Typické místní centrum s nějakým tím náměstíčkem tady nenajdete, veškerý život, a to jak ve dne i v noci, se odehrává zejména u hlavní silnice a na plážové promenádě. Jsou zde četné bary, kavárny, obchody a taverny. Vedle tradičních řeckých jídel nabízejí také pokrmy z mezinárodní kuchyně. Kyma Beach Restaurant prý patří k nejlepším na řeckém ostrově Rhodos.

Při návštěvě Pefki během dne budete mít dojem, že je tady skutečně klid, ale když se setmí, začíná to tady žít. Nejrůznější bary s různými druhy hudby jsou připraveny pobavit své hosty. Otevřeny jsou také obchody se suvenýry, kde si můžete vybrat nějakou tu památku na připomenutí krásné dovolené na tomto ostrově.

Dlouhé písečné úseky pláže, které místy přerušují skály, jsou jedny z nejkrásnějších na ostrově. Návštěvníci, kteří mají rádi klidnější místa, jsou zde na správném místě, protože místní pláže nebývají tak přeplněné turisty. Některé dobré hotely (řecké třídy A a B) na pláži a v její blízkosti nabízejí svým hostům tradiční řeckou pohostinnost, skutečný odpočinek a relaxaci.

Především malé skalnaté zátoky na konci pláže jsou se svojí mělkou vodou ideální ke koupání a plavání v moři. Na pláži si ale samozřejmě můžete vyzkoušet i nejrůznější vodní sporty, zapůjčit si vodní skútry nebo motorové čluny.

Pláž je obklopena menšími vápencovými skalami, které tomuto místu dodávají zvláštní kouzlo. Návštěvníkům je na této pláži k dispozici také půjčovna lehátek a slunečníků a taverna. Vstup do moře je pozvolný a pláž byla dokonce oceněna Modrou vlajkou.

Vyznavači cyklistiky si zase mohou vypůjčit horská kola a vydat se na nich na výlet do vnitrozemí, do okolních vesniček. Pokud chcete obdivovat místní historické dědictví, vydejte se do asi 5 kilometrů vzdáleného městečka Lindos.

Do Pefki se snadno dostanete autobusem z měst Rhodos a Lindos, který jezdí několikrát denně ve směru na Lindos a Rhodos, stejně jako na jih ostrova.

Místo

Pefkos, Rhodos 36° 4' 16.5468" N, 28° 3' 5.4576" E
Location