Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Archangelos a okolí, 1. část

Rhodos - část městečka Archangelos

Archangelos (řecký výraz pro slovo archanděl) leží na východním pobřeží ostrova Rhodos, asi 33 km jižně od stejnojmenného hlavního města, uprostřed olivových hájů. V pozadí se nachází hustě zalesněná hora Profitis Ilias. Samotné městečko má asi 6 000 obyvatel, kteří se živí převážně zemědělstvím, rybolovem, tradičními řemesely a samozřejmě turismem. Jinak má celý stejnojmenný okres obyvatel asi 8 tisíc.

Na konci 80. let minulého století se obec otevřela cestovnímu ruchu, a díky tomu něco ztratila ze své originality. Se svým tradičním oblečením čelí místní obyvatelé turistické invazi a demonstrují tak, jak jsou pro ně důležité staré zvyky a obyčeje. Je to skvělý příklad toho, jak nějaké místo nemusí nutně ztratit svůj typický charakter, když se v něm rozšíří turistický ruch.

Většina apartmánů a hotelů je umístěna v moderní, západní části města. V historickém centru s klikatými uličkami dominuje barevná omítka a domy ve tvaru kostky. Spousta barů, taveren a restaurací se nachází na hlavní silnici v Archangelosu, na místě setkávání místních obyvatel a v centru venkovského života. Město je také domovem pro rhódské poníky.

Uprostřed centra obce se nachází kostel, který byl zasvěcen archandělovi Michaelovi, patronovi města. I z dálky je vidět barokní, samostatně stojící sněhobílá zvonice kostela, která dominuje celé staré čtvrti. Tuto stavbu postavili Italové během doby, kdy se na ostrově usídlili, v roce 1845.

Velmi zajímavý je pro rhódské kostely typický vzor "kochlaki", který je tvořen černými a bílými oblázky na nádvoří kostela. 7. a 8. listopadu se zde slaví svátek archanděla Michaela. Je to typická místní církevní slavnost, jejíž součástí je polibek na ikonu archanděla, hudba a tanec, stánky s jídlem a nechybí ani "bleší trh".

Na okraji města (po cca 15 minutách chůze od centra) se tyčí na nízkém kopci silně zvětralé ruiny johanitského hradu, který byl dokončen v roce 1467. Nechal jej postavit velmistr Orsini na ochranu proti útokům Turků. Reliéf s jeho znakem je dodnes patrný u vchodu. Z hradu se částečně dochovaly zbytky opevněné zdi, uvnitř zdí se nachází kaple Agios Ioannis. Z hradu budete mít fantastický výhled na celou obec a ještě mnohem dále.

Místo

Archangelos 36° 12' 51.6132" N, 28° 7' 1.0704" E
Location