Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Afandou

Rhodos - městečko Afandou

Afandou leží ve vnitrozemí, přibližně 2,5 kilometru od východního pobřeží ostrova Rhodos. Od moře není městečko vidět, a proto asi dostalo i svůj název – "afantis" znamená totiž v překladu "neviditelný". Neviditelné zůstalo Afandou naštěstí i pro masový turismus. Při dovolené tu většinou potkáte jen Řeky.

Velmi příjemné jsou procházky místními malebnými uličkami s obchody, které jsou hodně vzdálené obchodům v turistických oblastech. Doufejme, že si obec svou tradici zachová ještě hodně dlouho.

Část městečka je zastavěna moderními budovami, ale i přesto zde lze nalézt něco z tradiční architektury. Vedle kostela, který se pyšní nádhernou věží se zvonicí z časů italské nadvlády, se nachází malé muzeum místní historie. Toto muzeum provozuje pop (pravoslavný kněz) z vedlejšího kostela, můžete si zde prohlédnout různé církevní předměty a ukázky starého umění.

Přestože je místo plné řecké kultury, najdou se zde i vlivy z jiných zemí – konkrétně z Německa. Náměstí Gummersbacherplatz dostalo svůj název od rhodoských obyvatel, kteří dlouho žili a pracovali právě v Německu a mnoho z nich ve městě Gummersbach. Dodnes jsou Afandou a Gummersbach partnerskými městy.

V místě je několik velmi útulných taveren a i večer tu budete jako turista v menšině. Jídlo je v těchto hospůdkách typicky řecké. Naproti kostelu se nachází několik menších kaváren, kde se dá příjemně posedět a s nějakým studeným nápojem v ruce pozorovat život místních obyvatel.

Nedaleko obce leží jediné golfové hřiště na Rhodosu. Je umístěno téměř u místní pláže. Tato pláž je několik kilometrů dlouhá a většinou pokryta hrubším pískem.

Rhodos - pláž nedaleko městečka Afandou